Перейти до основного вмісту

Українка написала портрети українських гетьманів, максимально наближені до реальних образів

Художниця Наталія Павлусенко довела: відомі нам з підручників з історії портрети визначних полководців козацької доби не мають нічого спільного з реальністю.

Дослідження істориків свідчать, що поширені зображення гетьманів — Івана Мазепи, Петра Дорошенка, Петра Сагайдачного та інших — базувалися на помилкових джерелах: і одяг, і обличчя, і весь образ неправдиві.

Проте команда істориків, антропологів, і навіть судових експертів змогла відворити максимально наближені до реальних образи українських козаків. А Наталія Павлусенко вміло скористалася цими науковими джерелами й створила низку кардинально нових портретів.

«Героїв українського козацтва багато, а їхніх портретів — мало. Прижиттєвих портретів збереглося також мало, і вони поганої якості. Чому так сталося — на це є декілька причин. Одна з них така, що наші герої українського козацтва належали до православної шляхти, і, нібито, вважалося марнославством себе зображати. Те, що мене спонукало — це переглядання підручників історії мого сина, коли він ще навчався в школі. У порівнянні з тими історичними постатями, які були надруковані в цих підручниках — Західної Європи, королі польські, султани Османської імперії, російські царі, українці виглядали набагато гірше. Це виховувало комплекс меншовартості в дітей, тому що ну як, чому ми не маємо портретів. Склалося як склалося. Це перша, мистецька причина, яка мене підштовхнула на зацікавлення цією ідеєю. Коли я дивилась в підручниках ті портрети, які були створені, чи ілюстрації — всі вони або з присмаком гумору, або ті, хто на цих зображеннях, справляють враження низького рівня IQ. Це мені було дуже боляче. Це була найсильніша армія в Європі, там і хитрість, і розум, і Іван Богун, і Сагайдачний, які вдавалися до такий неймовірних стратегічних рішень, які могли меншою кількістю воїнів перемогти. Це говорить про те, що вони не були дурними. Вони були дуже розумними», — розказала художниця на «Громадському радіо».

Іван Мазепа

Іван Скоропадський

Северин Наливайко

Іван Сулима

Іван Сірко

Богдан Хмельницький

Павло Скоропадський

Петро Конашевич-Сагайдачний

Іван Підкова

Северин Наливайко

Кирило Розумовський

Петро Калнишевський

Нагадаємо, раніше повідомлялося про виставку реалістичних силіконових фігур відомих українців.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

21 вірш: Василь Симоненко

21 вірш: Леся Українка