Перейти до основного вмісту

Троє українців увійшли до почесного списку IBBY – Міжнародної ради з книг для молоді


Міжнародна рада з дитячої та юнацької книги (International Board on Books for Young People – IBBY) оголосила перелік митців з усього світу IBBY Honour List 2018, які зробили значний вклад у розвиток літератури для молоді. Цьогорічний почесний список містить імена трьох українських митців.
Про це повідомляє сайт «Читомо», передає ОМЛЕТ.UA.

До списку потрапили визначні письменники, ілюстратори та перекладачі з різних країн світу. У цьогорічному списку — 191 особа. З українців до нього потрапили:

1) письменник Володимир Рутківський – за книжку «Гості на мітлі» («Видавництво Старого Лева», 2016);

2) художник-ілюстратор Владислав Єрко – за книжку Антуана де Сент-Екзюпері  «Маленький принц» («А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», 2014);

3) перекладачка Галина Кирпа – за книжку Старка Ульфа «Диваки і зануди» («Видавництво Старого Лева», 2016).


Міжнародну раду з дитячої та юнацької книги засновано 1953 року. Це некомерційна організація у Швейцарії, яка має на меті популяризування книги для дітей. Вона складається з більш ніж 70 національних секцій, у тому числі IBBY Канада, IBBY Ірландія, IBBY Австралія, USBBY (США), Українська секція IBBY та ін.

IBBY має офіційний статус у ЮНЕСКО та ЮНІСЕФ, вона брала участь у розробці положень Конвенції про права дитини, ратифікованої ООН у 1990 році. Одна із тез конвенції стверджує, що дитина має право на загальну освіту та прямий доступ до інформації. Завдяки Міжнародній раді з книг для дітей та юнацтва із 1967 року в усьому світі святкують Міжнародний день дитячої книги.

Також організація займається розробкою літератури для дітей з інвалідністю і вже сформувала охопний список таких книжок. Кожного року виходить спеціальний каталог, у якому юним читачам пропонують нові твори.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що троє українських поетів могли отримати Нобелівську премію в 1967 році.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

21 вірш: Василь Симоненко

21 вірш: Леся Українка