Перейти до основного вмісту

Митці на грошах: ювілейні монети НБУ з відомими українцями


Ми вивчили напам'ять, хто зображений на українських банкнотах, адже майже кожного дня беремо до рук гроші. Однак є такі платіжні знаки, які вироблені не для всіх, а лише для особливих людей — збирачів монет (або нумізматів).

Нам стало цікаво дізнатися, а хто ж із відомих культурних діячів України зображений власне на українських монетах. Тому звертаємо увагу на вироби Банкнотно-монетного двору Національного банку України.




Ми не назвали ще велику кількість митців, чиї імена закарбувалися в історії України в прямому й переносному сенсі. Серед них Олександр Архипенко, Іван Айвазовський, Олександр Мурашко, Іван Миколайчук, Михайло Грушевський, Тетяна Яблонська, Богдан Ступка, Чайка Дніпрова, Михайло Драгоманов, Микола Лисенко, Володимир Винниченко, Наталія Ужвій, Марія Примаченко, Соломія Крушельницька, Володимир Івасюк, Серж Лифар, Шолом-Алейхем, Оксана Петрусенко та інші. Повний перелік пам'ятних та сувенірних продуктів можна знайти тут.
До речі
У PlayMarket та AppleStore можна завантажити додаток "Монети України". Користувач отримує доступ до повного довідника монет України, випущених Національним банком України, з переглядом технічної інформації, зображення, опису, тощо. В додатку є пошук за назвою, серією, металом та роком випуску. Крім того, додаток надає можливість оперативно відслідковувати залишки монет на сайті online-замовлення Національного банку України.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

21 вірш: Василь Симоненко

21 вірш: Леся Українка