Перейти до основного вмісту

«Це зробила вона» – книга про жінок, які створили Україну

«Це зробила вона» – безпрецедентний для України літературний проект, що, на думку його авторів, має переконати читачів у тому, що в історії Україниє багато успішних жінок, і що кожна дівчинка може йти своїм шляхом, не зважаючи на соціальні стереотипи.


Проект передбачає появу інформації про 100 фахівчинь, які століттями творили історію України у різних сферах, від давнини до сучасності. Основою проекту стане видання двох ілюстрованих томів про 100 видатних жінок України, 50 на першому етапі, та ще 50 – у другому томі, який зватиметься «Це теж зробила вона» і планується на 2019 рік.


На меті видання – заповнити білі плями в історії України, позбутися фактів применшення ключової ролі жінок у сферах, буцімто для них не призначених, наприклад, військовій чи академічній, та запропонувати українським дівчаткам гідні культурні моделі для наслідування.
Історії книжки «Це зробила вона» будуть написані сотнею знакових постатей України, найкращих представників і представниць своїх професій і проілюстровані сотнею українських художниць/ків і дизайнерок/ів. 


До співпраці у видавництві залучили відомих українських письменників, журналістів, блогерів та ілюстраторів – кожен отримав свою героїню.


Одночасно з особистостями, які негайно спадають на думку, як-от Лесею Українкою та Марією Примаченко, у двотомнику планують розповісти про менш відомих, але не менш важливих для історії України жінок, зокрема про Антоніну Прихотько, Надію Пучківську і ще про десятки інших науковиць, винахідниць, активісток, бійчинь тощо.


Ідея книги народилася навіть ще до появи «Видавництва», у світлі зацікавлення його співзасновника Іллі Стронґовського питанням «а хто ж із видатних імен України вартий дизайнерської уваги». Жіночих імен Ілля нарахував аж два. Леся Українка та Ліна Костенко. Дискусія у Фейсбуці докинула ще 10 – письменниці, поетки, співачки. З цієї нагоди Ілля провів власний пошук і зітнувся з неприйнятним для розвиненого суспільства, фактом: жіночий внесок в українську історію є вагомим, імен багато, але суспільству ці персоналії просто невідомі.


«У першому томі у нас буде 55 жінок. Ми хотіли, щоб у нас був баланс по професіях. Ми хотіли показати всі сфери життя, в які залучені жінки», – розповіла Лілія Омельяненко «Громадському радіо».

«Ми думали, що зберемо десь 100 героїнь. Коли ми почали вести роботу, зрозуміли, що цікавих і важливих жінок для історії України в рази більше. Наш внутрішній список налічує близько 300 жінок», – додала вона.




Нагадаємо, раніше ОМЛЕТ.UA сповіщав, що знищену книгу Івана Драча й Тетяни Яблонської видали в Києві через 50 років.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

21 вірш: Василь Симоненко

21 вірш: Леся Українка