Перейти до основного вмісту

В Україні видадуть оновлену «Катерину» Шевченка в неочікуваному дизайні — ілюстрації

Українське видавництво «Основи» навесні 2018 року готує видання класичного твору української літератури — поема «Катерина» Тараса Шевченка. 

Про це повідомляє «ОМЛЕТ.UA» із посиланням на сайт видавництва.

Цікавим є відхід від традиційного візуального сприйняття. Нове прочитання твору подає художник Микола Толмачов.


Микола Толмачов зізнається, що робота над ілюстраціями Шевченка — це виклик для будь-якого художника, оскільки потрібно побороти власні кліше про автора як канонізованого поета.

«Я кожної ночі шукав образи, не міг зрозуміти, чому так важко знайти натхнення. Напевно, тому що я всіх персонажів сприймав як однаково хороших і якоюсь мірою "правильних", але жоден не видавався особливо харизматичним, цікавим і близьким. Врешті, я вирішив відкинути упередження, почав працювати і спробував зобразити власну інтерпретацію. Скажу ще, що це був мій перший досвід роботи над виданням книжки», — розказав митець.

«Катерина» з ілюстраціями Миколи Толмачова буде представлена на стенді видавництва «Основи» на «Книжковому Арсеналі — 2018».


Ганна Копилова, арт-директорка «Основи», коментує вибір ілюстратора: «Я справді довго, а точніше — 3 роки шукала художника, який зможе втілити такий особливий творчий задум. Це було не легко, адже тема зовсім не нова. Та Коля впорався на всі 200 відсотків. Символізм зображених сюжетів зачаровує глядача з перших секунд. Я дуже рада нашій співпраці! Додам, що саме романтична поетика «Катерини» сформувала візуальну стилістику проекту».




«Катерина» — поема українського поета Тараса Шевченка. Датована орієнтовно кінцем 1838 — початком 1839 року. Присвячена Василю Жуковському на пам'ять про викуп з кріпацтва.

Нагадаємо, що раніше «ОМЛЕТ.UA» повідомляв, що в Україні презентували «Книжку, яку знищили». Авторами книги є поет Іван Драч і художниця Тетяна Яблонська

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

21 вірш: Василь Симоненко

21 вірш: Леся Українка