Перейти до основного вмісту

Гіпербола української реальності — відео


Комедійний ситком "Бюджетники" вийшов на каналі "UA:Перший" на початку червня.


Стоп-кадр із скетчкому "Бюджетники". Джерело - YouTube

Проєкт "Бюджетники" складається з невеликих комедійних історій про людей, які щодня стикаються з особливостями функціонування сучасних українських бюджетних установ. У першій серії нам презентували героїв із Укравтодору, керівників зоопарку, викладача й студентів ПТУ №16. Наочно показали "особливості національної роботи" працівників кредитної спілки, біржі праці, двірників, яких автори назвали по-модному — клінерами, лікарів міської лікарні, а також мера провінційного міста й журналістів невеликих регіональних медіа.
З першої серії поки важко робити якісь висновки про сам проєкт, однак можна сказати про промо. Його майже не було. Хто знав про те, що цей продукт буде виходити, окрім самих працівників "олівця" й фанатів "Першого", як ми? Біда "незалежного" мовника — відсутність коштів (нагадаємо, що НСТУ не доотримала фінансування). Адже новий проєкт "UA:Першого" має усі шанси стати новою "Файною Юкрайною" українського телебачення, і буде погано, якщо його закриють відразу після першого сезону через низькі рейтинги (велику роль у появі яких відіграє реклама).
 
Стоп-кадр із скетчкому "Бюджетники". Джерело - YouTube

Несмішним й відверто банальним став уривок з працівниками зоопарку, де керівник, ховаючи оленячу голову на стіні, просить для рідкісного ведмедя із Канади цигарки й шкіряний диван, бо той "дуже скучає за Ванкуверщиною". Однак це також питання смаку. Багатьом і ця історія стане до вподоби.

Є і плюси. Головні ролі в скетчкомі грають ще мало відомі комедійні актори команди "30+" із міста Житомира, "лігосмішники": Дмитро Сліпаченко, Вадим Новіцький та Іван Кухарчук. Акторський склад продовжує ту ж лінію, яку вони відігравали в "Лізі сміху". Нові обличчя, якщо так можна висловитися про них, припадуть глядачам до душі, адже їхні персонажі виглядають людьми з народу, говорять суржиком, мислять "по-свойськи". Гра акторів відповідає заданому рівню оновленого каналу, однак завжди хочеться якоїсь гостроти, драматургії. Початок завжди складний, далі має бути краще.
Інша проблема – відсутність пошуку молодого глядача. Творча група точно налаштована на авдиторію 30+. Це видно за жартами і персонажами (бідний пенсіонер зливає до свого електрочайника воду в кредитній спілці, лікарі з’їдають тормозок пацієнта, запевнюючи його в шкоді для здоров’я його бульйону). І хоча добре, що старшим людям буде над чим посміятися, все ж персонажів для молоді бракує. Може, вони з’являться далі? Чи там вистачить і Майкла Щура?
Історія про ПТУ №16 яскравіше виглядала саме на «Лізі сміху». Автори хотіли хайпонути на цій темі, однак треба було повторювати його, або зовсім відмовитися від цих персонажів.
Наяскравішими виявилися скетчі про Укравтодор, де монтери доріг святкують шосту річницю з дня народження доріжньої ями, й про біржу праці, яке може влаштувати українця, за іронією авторів чи долі, тільки на заробітки в Польщі або найманим мітингувальником.
 
Стоп-кадр із скетчкому "Бюджетники". Джерело - YouTube

Стоп-кадр із скетчкому "Бюджетники". Джерело - YouTube


Важливою перевагою цього проєкту є самоіронія. "За допомогою гіперболізації й гумору творча команда проекту звертає увагу глядача на "совковість" нашої системи й те, що вона потребує змін не лише у владі, а й у ставленні кожного українця", — пишуть автори. Такий задум є класним, хоча б тому, що ті ж автодорівці можуть подивитися на себе збоку, покепкувати над собою. І саме через це вже можна пробачити ситкому факапи з жартами, малояскраву картинку, відсутність жіночих персонажів.

Дуже хотілося, аби подібних розважальних продуктів ставало більше в нашому медіа-просторі, а конкретно цей проєкт "Бюджетники" продовжував свій розвиток. Тож чекаємо на нових бюджетників — учителів й учительок, поліціянтів і поліціянток, жіночок із паспортних столів, бібліотекарок із сільських бібліотек та інших героїв, які спадуть на думку авторському колективу.

Можете самі подивитися першу серію «Бюджетників».


На ОМЛЕТ.UA є матеріал про ще один проєкт "UA:Перший" кулінарно-літературне шоу "Енеїда".

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

21 вірш: Василь Симоненко

21 вірш: Леся Українка